In Spanje bestaan er regionale verschillen in de tarieven voor erfbelasting (voorheen successierechten). Deze regionale voordelen waren alleen voor toepassing voor inwoners (residenten) van die regio’s en derhalve niet voor niet-residenten zoals Nederlanders en Belgen die in Spanje een vakantiewoning hebben.
Voor niet-residenten was de erfbelasting voorheen in heel Spanje gelijk, namelijk het algemene landelijke tarief.
Door het Europese Hof is recentelijk bepaald dat dit discriminatie op basis van verstigingsplaats is, hetgeen tegen de principes van de EU indruist. Wij hebben eerder al bericht over de mogelijkheden om eventuele onrechtmatig betaalde erfbelasting te reclameren.
Door de uitspraak van het Europese Hof kunnen niet residenten nu ook profiteren van regionale voordelen. Hiermee kan de erfbelasting een rol gaan spelen voor aspirant kopers bij de beslissing ‘waar’ in Spanje een woning gekocht zal worden.
De belangrijke en populaire regio’s voor buitenlanders waar de verminderingen meer dan 80% kunnen bedragen zijn de Balearische Eilanden (o.a. Ibiza en Mallorca), Catalonië (o.a. Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada), Madrid en Valencië (o.a. Alicante, Costa Blanca).
Populaire regio’s voor buitenlanders zonder regionale voordelen zijn Andalucië (o.a. Marbella, Costa del Sol), de Canarische Eilanden en Murcia.
Van belang bij de interpretatie van dit bericht is dat de Spaanse fiscus de ontvanger (erfgenaam) als uitgangspunt neemt (en niet de erflater) en dat Spanje (zoals vele landen) erfbelasting heft over ‘situsgoederen’ (in Spanje gelegen bezittingen, waaronder woningen).