Neem makkelijk contact op

Blog Post

Het Spaanse financiële dagblad Expansión heeft een interview gepubliceerd met de vooraanstaande Spaanse fiscalist Ricardo Briz waarin enerzijds het technische nivo van de Spaanse Belastingdienst wordt geprezen, maar waarin anderzijds – en vooral – de schijnbare politieke willekeur van Spanje op fiscaal-juridisch gebied wordt bekritiseerd (bron).

Spanje geeft slecht voorbeeld

Het is volgens de topfiscalist schrijnend om het beeld te zien dat Spanje van zichzelf schept in het buitenland door wijzigingen met terugwerkende kracht, zoals de verhoging van de deelbetaling vennootschapsbelasting in december 2016, en door het ineens stopzetten van faciliteiten voor het bedrijfsleven zoals het tijdelijk uitstellen van belastingbetalingen.

Deze fiscaal-juridische onzekerheid brengt schade toe aan bedrijven en schrikt buitenlandse investeerders af, aldus Ricardo Briz.

Politieke willekeur

Briz vindt het jammer dat een land met zoveel potentieel als Spanje zo is overgeleverd aan de politieke willekeur. Zo bekritiseert hij ook het terugdraaien van fiscale impulsen die door Spanje zelf waren geïntroduceerd om buitenlands talent aan te trekken, terwijl andere landen dit nu juist introduceren.

Ook de onduidelijke invoering van een nieuw BTW aangifte systeem wordt bekritiseerd, evenals de aangifte ‘buitenlandse bezittingen’ die weliswaar dient om fraude op te sporen, maar die ook belastingplichtigen met een brandschoon verleden genadeloos kan straffen alsof het notoire belastingontduikers zijn.

Amnestie achteraf onwettig verklaard

Een hot onderwerp in Spanje is het achteraf onwettig verklaren van de grootschalige amnestieregeling in 2012. Eerder werden al – uiteraard tegen hun zin – namen gepubliceerd van bekende Spanjaarden die hier gebruik van haden gemaakt, recentelijk is de hele regeling onwettig verklaard en vandaag (29 juni) is de minister die deze regeling destijds heeft goedgekeurd door de politiek berispt.

“Paniek”

Veelzeggende teksten die in het artikel te lezen zijn luiden “er werd veranderd en geinterpreteerd naar wat uitkwam” en “er ontstaat paniek door angst voor het onbekende“.

Dit zijn uitspraken die in een modern Europees land eigenlijk niet meer boven mogen komen, maar die wij als EuroEconomics helaas dienen te onderschrijven.

Wat te doen?

Ons advies is om in dit verder zo mooie land:

  • de regelgeving uiteraard zo strikt mogelijk te volgen,
  • geen grijze gebieden op te zoeken,
  • er niet van uit te gaan dat zaken net als in Noord-Europa met een sisser af kunnen lopen (de Spaanse fiscus gaat voor maximale boetes) en
  • om goede en ervaren adviseurs te raadplegen.

Kunnen wij jou en je bedrijf hierbij helpen?

Als je -spreekwoordelijk gezegd- rustig wilt slapen en een kantoor zoekt dat je op belasting- en administratief gebied alles uit handen kan nemen, neem dan vrijblijvend contact met ons op via de link hieronder.

Stel ons vrijblijvend makkelijk je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie