Neem makkelijk contact op

Blog Post

Als je overweegt om structureel bij te dragen aan maatschappelijke doelen, dan biedt het Spaanse belastingstelsel mogelijkheden om wat extra’s te doen. Dit geldt zowel voor grote als kleinere bijdragen. In de wereld van goede doelen is alles welkom, en maken vele kleintjes een grote. 

Maak het verschil met een eigen planning 

Iedereen kan een eigen planning voor schenkingen en donaties maken, zowel bedrijven als particulieren. Het optimaal benutten van de fiscale mogelijkheden binnen je eigen financiële situatie, kan een goed begin zijn.

Als je er vervolgens echt werk van wil maken kun je gespecialiseerde afdelingen van bijvoorbeeld private bankers erbij betrekken. Zij kunnen helpen bij het in kaart brengen van persoonlijke voorkeuren en daar een bijdrageplan op maat bij maken.

Makkelijk te realiseren

De eerste 150 euro zou eigenlijk iedereen moeten geven 🙂 Dit kost je netto slechts 37,50 euro. Als je een goed doel selecteert waar je je zelf happy bij voelt, zet je de betaling jaarlijks in je agenda of laat je het bedrag ieder jaar automatisch afschrijven.

Zou je dit willen doen maar weet je zo snel niet welk doel? Ons eigen initiatief ‘EuroEconomics Moves & Cares’ werkt samen met vier gevarieerde goede doelen, alle vier gekozen door ons eigen team. Zie hier de websites:

Neem rechtstreeks contact met deze doelen op of vraag ons hoe je rechtstreeks je bijdragen aan deze goede doelen kunt overmaken. Wij helpen je graag.

Hoe fiscaal vriendelijk bij te dragen aan de maatschappij?

Particulieren, 75% aftrek voor kleine schenkingen

In het geval van particuliere belastingaangifte – de zogenoemde Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas – zijn giften tot een bedrag van 150 euro voor 75% (!) aftrekbaar. Vanaf dat bedrag geldt een aftrek van 30% en in het geval van jaarlijks terugkerende schenkingen is dat 35%. Hierbij geldt dat in de twee voorgaande jaren ook donaties aan hetzelfde doel moeten hebben plaatsgevonden. Let op: het maximumbedrag van de schenking mag niet meer zijn dan 10 procent van de heffingsgrondslag van het jaar van de schenking.

Bedrijven

Vanuit het oogpunt van de vennootschapsbelasting zijn het geen aftrekbare kosten, maar in ruil daarvoor geven ze recht op aftrek van 35% van het volledige schenkingsbedrag. Dit is 40% wanneer sprake is van een jaarlijks terugkerende donatie aan hetzelfde doel. Ook hierbij moet in de voorgaande twee jaren aan ditzelfde doel geschonken zijn. Om misbruik van deze regeling te voorkomen, mag het maximumbedrag van de schenking mag niet meer zijn dan 10 procent van de heffingsgrondslag van het jaar van de schenking. Als dat wel het geval is kan de aftrek over een periode tot tien jaar worden uitgespreid.

Voorwaarden goede doelen

Het spreekt voor zich dat de ontvangende entiteit een goed doel moet zijn, zonder winstoogmerk. In de praktijk moeten organisaties beschikken over een specifiek certificaat voor goede doelen. Wanneer sprake is van donaties aan entiteiten en algemeen nut beogende instellingen die niet onder deze specifieke wetgeving vallen, mag er tot 10% van de geschonken bedragen worden afgetrokken.

Grotere bedragen en sportsponsoring

Als je de mogelijkheid hebt om jaarlijks forse bijdragen te doen, kan het interessant zijn om contact op te nemen met je bank of vermogensbeheerder. Vaak hebben deze afdelingen die hun klanten hier graag en goed bij kunnen begeleiden.

Overweeg je je bijdragen te koppelen aan sportsponsoring, dan heeft EuroEconomics ook daar een eigen programma voor. Wil je meer informatie? Mail ons vrijblijvend.

Als je de mogelijkheid hebt om jaarlijks forse bijdragen te doen, kan het interessant zijn om contact op te nemen met je bank of vermogensbeheerder. Vaak hebben deze afdelingen die hun klanten hier graag en goed bij kunnen begeleiden.

Overweeg je je bijdragen te koppelen aan sportsponsoring, dan heeft EuroEconomics ook daar een eigen programma voor. Wil je meer informatie? Mail ons vrijblijvend.

 

Wil je andere informatie? Lees hieronder wat je allemaal gratis kan downloaden of stel ons vrijblijvend en makkelijk je vraag.

Gratis informatie

Woon je al in Spanje? Download gratis:

Wil je emigreren naar Spanje? Download gratis onze brochure:

Wil je zaken doen in Spanje? Bezoek onze website DochterbedrijfSpanje, of download gratis:

Wil je een woning kopen in Spanje? Bezoek onze website KoopbegeleidingSpanje of download gratis:

Vragen over belastingen in Spanje?

Heb je vragen over belastingtarieven of belastingaangiften in Spanje, of zoek je een kantoor dat je van A tot Z kan helpen met informatie en het verzorgen van je aangiften in Spanje?

Stel ons makkelijk en vrijblijvend je vraag.

Je krijgt binnen één werkdag reactie

Je bent van harte welkom. Geen kosten.